Magyar          English   


blogspot hit counter

 

 

 


Localitati apropiate:

Lapusel , Recea  , Catalina , Satu Nou de Jos , Ocolis , Sacalaseni , Culcea , Ariesu de Padure  

Obiectiv turistic: Muzeul Memorial Petofi Sandor

 

Comuna Coltau este situat în partea vestica a judetului Maramures, la o altitudine medie de 174 m fata de nivelul marii, fiind cuprins de coordonatele geografice latitudine nordica 47.35`58",  şi 23.31`24"  longitudine estica.
În componenta comunei Coltau intra si localitatea Catalina, însumând o suprafata de 1295 ha. La nord se învecineaza cu Mocira, la sud cu localitatea Ariesul de Padure, la est cu Sacalaseni si Culcea, iar la vest cu localitatea Lapusel.
Suprafata teritoriului administrativ însumeaza 1295 ha, din care 923 ha sunt terenuri agricole, 207 ha paduri, si 89 ha  constructii si alte destinatii.

La recensământul din anul 1992 au fost înregistraţi 1.583 de locuitori, dintre care 1.125 maghiari (71%), 445 rromi (28,1%) şi 13 români (0,8%).

Clima

Clima are unele caracteristici specifice, mai aparte, datorita existentei lantului carpatic ce îndeplineste rolul benefic de paravan, împiedicând intemperiile reci dinspre nord-est. Aflata la adapost, depresiunea are un climat de nuanta mediteraneana, cu ierni blânde, fara mari viscole, cu veri racoroase, prelungite si un echilibru atmosferic favorabil. Temperatura aerului atinge cota medie, multianuala de 9,6°C. Media lunii ianuarie se ridica la -2.4°C, iar a lunii iunie la 19,9°C. Precipitatiile atmosferice sunt în general constante, totalizând o medie anuala de 976 mm.
Vânturile nu prezinta caracteristici deosebite. Datorita imobilizarii maselor de aer în depresiune, se înregistreaza perioade lungi de calm atmosferic. Vegetatia cuprinde o gama variata de specii ierboase si
arborescente, în functie de varietatea terenului, si a solului.
Padurile ocupa 15.98 % din suprafata localitatii.

 


 

 

Centrul comunei

 

 

Străziile comunei

 

 

Fotografii (dând click pe ele se măresc)

Castelul şi şcoala Castelul Teleki Grădina castelului Statue Cornul şi masa de piatră
         
Casa bisericească, acuma Primărie Biserica reformată Monument Piaţa eroilor Mormântul lui Teleki
     
  Izvorul Vaida   Cimitirul Reformat  

 

        Atracţiile Coltăului 

Lângă castel se află casa construită pentru servitori, în stil baroc, care a fost construită în jurul anului 1660. Acum funcţionează ca şcoală.

În parcul castelului şi acum trăieşte frasinul, sub care a cântat banda lui Pócsi Laci, la Liszt Ferenc. Mai în spate în direcţia cornului se simtă bine Chiparosul de baltă, care este de vârstă de peste 300 de ani, cornul de peste 300 de ani (care s-a dărâmat în 1997), este înlocuit de puietul lui, sub care stă masa de piatră, pe care poetul a scris cele mai frumoase poezii.

            Lăngă parc se află biserica reformată construită între 1819 şi 1828, aici a ţinut sub apă de botez  Petőfi şi  Julia pe Sebestyén Katalin. În aproperea bisericii reformată s-a construit casa bisericească, care a fost predată în 2000, o construcţie modernă, folosită pentru diferite manifestări, în mansarda ei sunt camere pentru oaspeţi. Aproape de asta se află piaţa eroilor, unde este un monument cu numele eroilor căzuţi în primul şi al doilea război mondial. Vizavi de piaţa eroilor se află căminul cultural „Petőfi Sándor”.

            Mergând spre cimitir, trecem lângă izvorul Vajda, care a primit numele de către ţiganii aşezaţi în sat. Este un izvor cu apă foarte bună, şi se spune că şi perechea Petőfi a făcut des o plimbare pe aici. La capătul satului se află cimitirul reformat, pe partea nord-estică se odihnesc Teleki Sándor cu soţia. Şi de aici este o panoramă deosebită.                                                       Biserica Reformata         

 

Turism rural în Coltău 

Comuna – care în 2004 a devenit independent de Săcălăşeni – este o aşezare deosebită, cu o putere atractivă. De cîţiva ani în cadrul turismului rural a devenit posibil, ca vizitatorii independenţi sau în echipe, să primească adăpost şi aprovizionare. Case cu camere de baie, camere cu două paturi, şi ospitalitate specifică aşteaptă pe vizitatori. Este posibil, dacă vizitatorul doreşte, să facă cunoştinţă apropiată cu oamenii grădinari, cu animalele şi gospodăriile de aici. Este posibil adăpostirea a circa 80 de persoane.

 Este un loc bun de odihnă pentru cei care trec pe aici, dar este potrivit şi pentru o şedere de căteva zile, de aici se poate vizita atracţiile zonei, ca casa memorială a lui Misztótfalusi Kis Miklós din Tăuţii Măgherăuş; casa natală din Şomcuta al poetului Szilagyi Domokos; Săuca satul natal a lui Kölcsey; casa memorială a lui Ady Endre; cetatea Ardud, locul cununiei lui Petőfi cu Julia; biserica din perioada casei domnitoare Árpád din Arcus; castelul Wesselenyi din Jibou; castelul din Carei .... Mai aproape monumentele medievale Băii Mare, colonia de picturi, diferite muzee, mai încolo muzeul satului din Maramures, (Sighetul Marmaţiei), bisericile de lemn de renume mondiale din Surdesti, Desesti, si Ieud, manastirea din Barsana, portul popular decorat şi multe alte atrag pe vizitatori.

Turiştii, iubitorii naturii pot să umblă zile întregi în munţii frumoşi, la cheile Lăpuşului, la Creasta Cocoşului sau la vârful Igniş. Cei care sunt mai comozi, pot să aleagă serviciul civilizaţiei la Lacul Bodi din Baia Sprie, unde este posibilitate de scăldare, de plimbat cu barca sau cu telescaunul. Şi dacă cineva s-a săturat cu toate astea, poate să meargă mai departe prin Cluj spre centrul ţării, sau către est prin păduri de frumuseţe de neegalat în Moldova, Bucovina, pe teritoriul mănăstirilor cu picturi de renume mondiale.

Top

 

Web site and all contents belong to Ottó Koncsárd   © Copyright 2008,

All rights reserved.

Actualizat: 20.03.2011