Tel: 00-40-262-289.010         Mob: 00-40-735-500546           web:  www.koltotur.home.ro       e-mail: mmkolto@gmail.com

                English  blogspot hit counter

 

 

 

 

Szomszédos települések

 

 

Hagymáslápos - Lăpuşel, Hidegkút - Hideaga, Katalin - Cătălina, Alsó Újfalu - Satu Nou de Jos, Fekete Falu - Ocoliş, Szakállas - Săcălăşeni, Kölcse - Culcea, Erdőaranyos - Arieşu de Pădure.  

 

Koltó község Máramaros megye nyugati részén található, 174 m magasságban a tengerszint fölött, a 47.35`58" északi földrajzi hosszúságon, és a keleti 23.31`24" szélességen. A község összetételében található Katalin falu is, és összesen 1295 ha területe van. Északon szomszédos Hidegkúttal, keleten Szakállasfalu és Kölcse található, délen Erdőaranyos, nyugaton pedig Hagymáslápos. A teljes közigazgatási terület 1295 ha-t tesz ki, amiből 923 ha mezőgazdasági terület, 207 ha erdő, és 89 ha beépített terület.

 

Az 1992-es népszámláláson 1.583 lakos került bejegyzésre, amelyből 1.125 magyar (71%), 445 roma (28,1%) és 13 román (0,8%).

 

Az éghajlata jellegzetes, a kárpáti hegylánc következtében, ami védőfal szerepét tölti be, megakadályozva a hideg légáramlatot északkelet irányból. Védett helyen lévén, a helyiség klímájának mediterrán árnyalata van, enyhe telekkel, nagy viharok nélkül, hűvös és hosszú nyarakkal, és kedvező légköri egyensúllyal. A levegő átlag hőmérséklete eléri a 9,6°C. A Januári hónap átlag hőmérséklete 2,4 °C- ra emelkedik, a Júniusi pedig 19,9°C. A csapadék általában egyenlő, évi 976 mm átlaggal. A légmozgás általában gyenge, a mozgó légtömegek akadályokba való ütközése következtében, és hosszú időszakokon át teljes légköri nyugodtság jellemző. A terület 15,98 %-át erdő borítja.

  

A Község központja

 

 

A község utcái

Szövegdoboz: Hosszúfalu felé 
Szövegdoboz: Nagybánya felé

 

 

Fényképek (rákattintva kinagyítódnak)

 

A Kastéy és a volt cselédház Teleki Kastély Kastélykert Páros szobor Somfa és kőasztal
         
Gyülekezeti ház, most polgármesteri hivatal Református templom Kopjafa a Hósök terén Hősök tere Teleki sirja
         
     
  Vajda forrás   Református temető  

                  

 

Koltó nevezetességei

 

            A kastély mellett található az egykori barokk stílusú cselédház, amely 1660 körül épült. Jelenleg iskola.

            A kastély parkjában ma is él az a több mint 200 éves kőrisfa, amely alatt Pócsi Laci cigányprímás bandája Liszt Ferencnek muzsikált. Hátrébb a somfa irányában jól érzi magát a több mint 300 éves mocsári cédrus, a több mint 300 éves somfát (mely 1997-ben kidőlt) magjáról kinőtt csemeték helyettesítik. Alattuk töretlenül dacol az idővel a kőasztal, melyen a költő a legszebb verseit írta.

            A park melletti református templom 1819 és 1828 között épült, itt tartotta keresztvíz alá Petőfi és Júlia Sebestyén Katalint. A cinteremben a Teleki család két síremléke áll.

            A templomhoz közel épült fel a református gyülekezeti ház, melyet 2000-ben adtak át, ez egy új modern épület, amely különféle rendezvényeknek ad otthont, az emeleten pedig vendégszobák vannak. A gyülekezeti ház szomszédságában van a Hősök tere. Az itt felállított kopjafán az első és második világháborúban elesett koltói katonák névsora olvasható.

A hősök terével szemben található a Petőfi Sándor művelődési ház.

            A temető felé haladva útba esik a Vajda-forrás, amely a nevét a faluban letelepedett cigányoktól kapta. Ez egy nagyon jó ízű forrásvíz, időtlen idők óta kar vastagságban folyik, mondják, a fiatal Petőfi házaspár is gyakran elsétált erre. A falu felső végén található a református temető emlékezetes hely, északkeleti részén helyezték örök nyugalomra Teleki Sándort és feleségét. Innen is csodálatos a kilátás.

 

Faluturizmus Koltón

            A község – amely 2004-ben függetlenítette magát Szakállastól – irodalmi emlékhely, romantikája, s a táj vonzereje maradásra csábítja a látogatókat. Néhány éve a falusi turizmus keretében lehetőség nyílt arra, hogy a csoportos vagy egyéni kirándulók kielégítő minőségű szállást, ellátást kapjanak itt. Fürdőszobás magánházak, kétágyas szobák, a lakosokra jellemző vendégszeretet várja az ideérkezőket. Ilyenkor alkalom nyílik arra is, hogy a vendég, ha érdekli, megismerje a szorgalmáról, kertészkedéséről messze földön híres koltói embert, gazdaságát, kertjét, állatait.

            Jó pihenőhely úgy az Erdély belsejébe vagy a hazafelé tartó magyar vendégek számára, de alkalmas több napos itt tartózkodásra is, innen csillagtúra-szerűen bejárható környék, megtekinthető Misztótfalusi Kis Miklós emlékháza, Szilágyi Domokos nagysomkúti szülőháza, Sződemeter, Kölcsey szülőfaluja, az Ady-emlékmúzeum Érdmindszenten, Petőfi és Júlia esküvőjének a színhelye, az erdődi vár, a zsibói Wesselényi-kastély, az árkosi Árpád-kori templom, a Károlyi-kastély, Kővár, a nagymajtényi zászlótörést jelző emlékmű… Közelebbről Nagybánya középkori műemlékei, festőtelepe, szépművészeti, történelmi, néprajzi és ásványtani múzeumai, távolabb a középkort idéző Máramaros fából faragott élő skanzene (Mármarossziget), a Barcánfalvi Kolostor, világhírű fatemplomai, Dióshalmon, Deszén, Jódon, díszes népviselete várják a látogatót. A túrázók, természetkedvelők napokig járhatják a gyönyörű hegyeinket, gyalogtúrát tehetnek a Lápos-szorosba, a Kakastaréjra vagy a Rozsályra. A kényelmesebbek a táj és civilizált kiszolgálás örömeit élvezhetik a felsőbányai Bódi-tónál, ahol fürdési, csónakázási, libegőzési lehetőség is van, ihatnak a vidék ízletes borvizeiből. S ha valaki mindezt már megunta, tovább indulhat Kolozsváron át Székelyföld felé, vagy Keletnek a páratlan szépségű fenyőerdőkön át Moldvába, Bukovinába a világhírű freskókkal festett kolostorok hazájába.

Top

 

Web site and all contents belong to Ottó Koncsárd, © Copyright 2008

All rights reserved.

Frissítve: 13.08.2011